De inhoud van de Training Complexe Scheidingen bestaat uit:
Hulpverleners zoals pedagogisch medewerkers, maatschappelijk werkers en/of gezinswerkers krijgen in hun werk regelmatig te maken met gezinnen met kinderen waarvan de ouders in een vechtscheiding beland zijn. In het verlengde daarvan krijgt men te maken met bijkomende invloeden als justitiële bemoeienis (zoals een ondertoezichtstelling of een gedwongen uithuisplaatsing), juridische zaken (advocaten die de messen slijpen), huiselijk geweld, financiële problemen bij cliënten, allerlei gezinsvraagstukken, samengestelde gezinnen, huisvestingsproblemen. Dit trekt een stevige wissel op het uithoudingsvermogen en het vereist specifieke kennis van zaken en vaardigheden van medewerkers om hier adequaat mee om te gaan.
Doel
Het doel is dat deze training bijdraagt aan het vergroten van kennis en vaardigheden m.b.t. het omgaan met complexe scheidingen. Gedurende de training krijgen de deelnemers een ruime hoeveelheid informatie aangereikt over de oorzaak, de dynamiek en de instandhouders van vechtscheidingen. Verschillende onderzoeksresultaten en bestaande hulpverleningsmethodieken passeren de revue.
Er wordt besproken hoe om te gaan met de verschillende krachten en situaties waarmee hulpverleners geconfronteerd worden. Daarnaast wordt aan de hand van casuïstiek en praktijksimulatie geoefend met verschillende interventies, toegespitst op de specifieke context van hun werkomgeving. Met deze training wordt daarmee een aanzet gegeven tot (verdere) methodiekvorming rondom het omgaan met complexe scheidingen en de daarin betrokken gezinnen.