Sterke, integrale samenwerking binnen overheidsorganisaties is essentieel. Het is als het spelen in een voetbalteam: iedere afdeling, elk teamlid heeft zijn eigen rol. En alleen door goed op elkaar afgestemd te zijn, kan er worden gescoord. In deze blog bespreken we hoe samenwerking de sleutel is tot succes binnen overheidsorganisaties. Daarnaast leggen we uit welke stappen je kunt nemen om deze samenwerking te versterken.
De overheid als voetbalteam: waarom samenwerking centraal staat
In overheidsorganisaties is samenwerking de kern van succes. Vergelijk het met een voetbalteam: verschillende teams en verschillende afdelingen binnen een gemeente, binnen het UWV of binnen de belastingdienst moeten samenwerken om uitdagingen te overwinnen en maatschappelijke doelen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan hoe beleid en uitvoering op elkaar moeten zijn afgestemd om de burger optimaal van dienst te zijn. Dit betekent b.v. dat bij het contact met de burger niet alleen naar problemen binnen het eigen werkterrein wordt gekeken, maar dat er breed wordt uitgevraagd om de gehele situatie van de inwoner in kaart te brengen. Hierdoor kunnen problemen op verschillende terreinen integraal worden aangepakt, wat leidt tot snellere, effectievere en klantvriendelijkere dienstverlening. Als één speler niet goed functioneert, kan het hele team niet optimaal presteren. Effectieve samenwerking zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit en bijdraagt aan het succes van de organisatie.
Integraal samenwerken: waar ligt de focus?
Bij integrale samenwerking binnen overheidsorganisaties gaat het om meer dan alleen samenwerken aan projecten. Het gaat om het delen van kennis, het werken vanuit een gezamenlijke missie en visie, en het begrijpen van de impact van individuele bijdragen op de gehele dienstverlening. Voor een effectieve integrale samenwerking zijn twee sleutelcomponenten essentieel: eigenaarschap en communicatie.
Bevordering van eigenaarschap
Het werk van elke medewerker doet ertoe en is een onmisbare schakel in de dienstverlening van de hele organisatie. Daarom is het belangrijk dat elk teamlid eigenaarschap toont voor zijn of haar werk en voor de dienstverlening als geheel. Dit betekent dat medewerkers worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen en initiatief te tonen, zodat zij zich niet alleen bewust zijn van hun rol, maar deze ook actief invullen. Het is belangrijk dat zij breder kijken dan hun eigen taken en verantwoordelijkheid nemen voor het gezamenlijke resultaat.
Verbetering van communicatie
Effectieve communicatie is de sleutel tot integrale samenwerking. Heldere, open communicatie helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat alle betrokkenen op dezelfde lijn zitten.
Deze benadering vraagt om een cultuur waarin leiderschap een cruciale rol speelt. Niet alleen managers en leidinggevenden, maar ook professionals moeten worden getraind in zowel leiderschap als effectieve communicatie. Door iedereen in de organisatie te trainen, kunnen teams beter funtioneren en wordt de communicatie binnen de organisatie als geheel verbeterd.
Waarom loopt integrale samenwerking soms spaak?
Toch zien we dat samenwerking in de praktijk vaak tegen obstakels aanloopt. Dit komt niet altijd door een gebrek aan goede wil, maar eerder door organisatorische silo’s, gebrekkige communicatie of een gebrek aan eigenaarschap.
- Organisatorische silo’s
Wanneer afdelingen te veel op zichzelf gericht zijn, ontbreekt vaak het overzicht op het grotere geheel. Het is bealngrijk om deze silo’s te doorbreken door gezamenlijke doelen te formuleren en een cultuur van open samenwerking te creëren. - Gebrekkige communicatie
Miscommunicatie of een gebrek aan communicatie is een van de grootste valkuilen in samenwerking. Hier helpt het om actief luisteren en het geven van open feedback te bevorderen binnen teams, en vooral ook aan medewerkers in andere teams of op andere afdelingen. - Onvoldoende eigenaarschap
Zonder een gevoel van eigenaarschap kunnen medewerkers zich snel losgekoppeld voelen van het grotere doel. Trainingen die eigenaarschap bevorderen, helpen om dit te versterken.
Bij Croan bieden we trainingen die specifiek gericht zijn op het versterken van deze kritieke punten, zoals onze trainingen in managementvaardigheden, effectief communiceren en communicatieve vaardigheden. Daarnaast hebben we een speciaal trainingstraject ontwikkeld dat zich richt op het bevorderen van integrale samenwerking. Dit traject helpt professionals om te weten wat hun collega’s doen, hoe ze het doen, hoe ze elkaar kunnen versterken en wat te doen als de integrale samenwerking niet goed verloopt. Door hier actief op in te zetten, kunnen overheidsorganisaties hun samenwerking verbeteren en betere resultaten behalen.
Samenwerking maakt het verschil
Onderzoek van organisaties zoals het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) toont aan dat de vaardigheid om samen tot besluiten te komen en samen te werken steeds belangrijker wordt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat overheidsorganisaties die sterk inzetten op samenwerking tussen afdelingen, beter in staat zijn om complexe maatschappelijke problemen aan te pakken.
Iedereen heeft een rol
In een voetbalteam kan geen enkele speler in zijn eentje de wedstrijd winnen. Zo is het ook binnen overheidsorganisaties: iedereen heeft zijn eigen rol en alleen door samen te werken bereik je de beste resultaten. Verschillende afdelingen, zoals verdediging, middenveld en aanval, hebben elk hun eigen talenten en vaardigheden. Goede samenwerking is essentieel, maar het blijft soms ook een uitdaging. Door te investeren in eigenaarschap, communicatie en integrale samenwerking, zorg je ervoor dat jouw organisatie niet alleen goed functioneert, maar effectief bijdraagt aan de maatschappij.
Waar wil jij aan werken met je team?
Wil je de samenwerking binnen jouw organisatie versterken? Bij Croan bieden we maatwerk trainingen die zijn afgestemd op de ontwikkelbehoeften van jouw medewerkers. Of je nu wilt werken aan managementvaardigheden, effectief communiceren of andere kritieke vaardigheden wilt ontwikkelen, wij staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het realiseren van haar doelen.