Fysieke weerbaarheidstraining

Leer om te gaan met fysieke agressie bij cliënten

Fysieke Weerbaarheidstraining

Deelnemers leren:

  • Hoe ze zich kunnen weren tegen fysieke agressie
  • Hoe ze fysieke agressie kunnen voorkomen en voorkomende incidenten adequaat kunnen oplossen
  • De belangrijkste afweer- en loskomtechnieken, altijd gericht op contactherstel en de-escalatie

618 deelnemers beoordelen deze training met een 8.5

De inhoud van de Fysieke weerbaarheidstraining bestaat uit:

Agressie roept bij veel mensen spanning op. Onder spanning reageer je niet altijd zoals je zou willen reageren. Dit heeft te maken met je eigen spanningsniveau. Weten welke signalen van spanning je bij jezelf kan herkennen, zorgt ervoor dat je in een vroeg stadium je spanning kan beïnvloeden, waardoor deze niet te hoog oploopt. Dit voorkomt onprofessionele reacties. Het is daarom voor medewerkers belangrijk dat ze zich op een verantwoorde manier kunnen afweren. Door te beschikken over vaardigheden rondom fysiek ingrijpen kunnen zij veilig (blijven) werken.

In deze fysieke weerbaarheidstraining leren professionals hoe ze fysieke agressie kunnen voorkomen en voorkomende incidenten adequaat kunnen oplossen. Daarnaast komen de basisprincipes van de belangrijkste afweer- en loskomtechnieken aan bod. Deze technieken zijn altijd gericht op contactherstel en de-escalatie. Hoe kan je jezelf bijvoorbeeld op een verantwoordelijke manier afweren? En wat kun je doen als je wordt beetgepakt om los te komen? Je leert het in de training Fysieke Weerbaarheid.

Dit kunnen de deelnemers na afloop:

Na afloop van de training Fysieke Weerbaarheid hebben de deelnemers zich de volgende kennis en vaardigheden eigen gemaakt:

Kennis

Deelnemers weten na afloop van de training:

  • Wat de wettelijke kaders zijn van fysiek ingrijpen.
  • Welke lichamelijke en mentale signalen duiden op spanning en spanningsopbouw.
  • Wat een veilige afstand is en hoe ze deze afstand kunnen innemen.
  • Welke factoren bijdragen aan een veilige werkomgeving en ze deze zelf kunnen creëren.
  • Wat het effect is van eigen spanning op eigen handelen en op de ander.
  • Wanneer agressie om kan slaan in fysieke agressie of hoe onverwachte agressie kan ontstaan.

Vaardigheid

Deelnemers kunnen na afloop van de training:

  • Hun eigen spanningsniveau herkennen en beïnvloeden.
  • Break-out technieken toepassen (nieuwe naam voor afweren).
  • Fysiek ingrijpen waarbij zij letten op contact herstel en de-escaleren.
  • De basisvaardigheden toepassen om los te komen bij fysiek contact.
  • Effectief samenwerken met collega’s bij aanhoudende agressie middels teamtechnieken (holding/fixatie).
  • Vervoerstechnieken (een agressieve cliënt van a naar b vervoeren).

Deze training is voor:

Deze training is geschikt voor professionals die in hun werk te maken (kunnen) krijgen met fysieke agressie.

Wij gebruiken de volgende leermethode:

De training Fysieke Weerbaarheid is een combinatie van theorie en praktijk.

Ter voorbereiding op deze fysieke weerbaarheidstraining mogen deelnemers een persoonlijke leerwens en casus inleveren. Met deze informatie maakt de trainer het programma verder op maat.

Voor deze training zetten we onze LOTS-methode in:

Learning On The Spot – LOTS – is een interactieve en drempelverlagende trainingsvorm met acteur, waarbij de interactie in het hier en nu centraal staat. Uniek in zijn soort, want wij zijn de enigen die deze methode gebruiken. Sterker nog, we hebben ‘m zelf ontwikkeld. Bij LOTS is de acteur onderdeel van de groep, wat zorgt voor echte interactie. Deelnemers blijven daardoor dicht bij zichzelf. LOTS verhoogt het plezier in trainen én vergroot het leerrendement aangetoond aanzienlijk.

Ondersteuning en verzorging Preventiebeleid:

Is jullie agressieprotocol up to date? Weten medewerkers wat ze kunnen doen bij een incident? Hoe zorgen jullie ervoor dat het agressiebeleid vertaald wordt naar handelingsperspectief op de werkvloer? Croan adviseert en beoordeelt ook agressiebeleid én we bieden opvang en nazorg na een agressie-incident. Individueel of in teamverband.

Onze trainingen zijn altijd volledig op maat:

Iedere organisatie en iedere medewerker is uniek. Daarom zijn al onze trainingen afgestemd op specifieke ontwikkelvragen van onze opdrachtgevers. Ook die van jou. We luisteren naar jouw ontwikkelvraag en komen met een antwoord op maat.

Tijdsduur:

Het programma voor de training is altijd op maat. We stemmen de lengte van de training af op de ontwikkelbehoefte van jouw medewerkers. Meestal bestaat de training Fysieke Weerbaarheid uit één dagdeel en een mogelijke follow-up bijeenkomst.

Zo doen we dat

Werkwijze

De Fysieke weerbaarheidstraining is precies afgestemd op de ontwikkelbehoefte van deelnemers en/of situaties die spelen binnen jouw organisatie. Zo versterken wij jouw medewerkers in hun ontwikkeling.

Persoonlijk

Onze trainers stemmen een training af op individuele leerwensen. Dat maakt de inhoud persoonlijk. Door in te gaan op de ervaringen van deelnemers, voelen zij dat het echt over hen gaat.

Direct toepasbaar in de praktijk

Dat wat je in onze trainingen leert, kun je de volgende dag gelijk toepassen. Leren door doen staat bij ons centraal. Net als zelf ervaren en praktisch aan de slag gaan.

Learning by doing

Na de training krijgen deelnemers een opdracht mee. Vervolgens volgt een follow-up bijeenkomst. Wat blijkt? 80% past nieuwe vaardigheden ook na langere tijd nog altijd toe.

Wat zeggen anderen over ons?

Testimonials

‘Maar liefst 91% van de deelnemers beveelt onze trainingen aan bij anderen. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Hier lees je een aantal van hun ervaringen.’

Benieuwd wat we voor jouw medewerkers kunnen betekenen? We geven je graag vrijblijvend advies.

in company training advies 1

Versterk de ontwikkeling van jouw medewerkers

Vrijblijvend advies op maat

We geven je heel graag vrijblijvend advies of meer informatie over de Fysieke weerbaarheidstraining. Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

DLP CTA Form
Bij gebruik van dit formulier ga je akkoord met de Privacy Policy.